Bosna Hersek Geri

  • Mon 7th Jan 2013

Saraybosna İstanbul’un fethinden 10 yıl sonra 1463 de Osmanlı egemenliğine geçmiştir.

Bosna Hersek’in nüfus yapısı %46 Boşnak, %38 Sırplar, %15 e yakın da Hırvatlardan oluşmakta.

Saraybosnayı ziyaret edenlerin görmeden gidemeyecekleri başlıca yerler;

Aliya İzzetbegoviç’in Anıt mezarı, Şehrin görkemli yapılarından Ulusal Kütüphane, Sebil Çeşme, Kazanciluk sokağı, Osmanlı Eseri Gazi Hüsrev Bey Camii ve Türbesi, Kurşumlu Medresesi, 1457 de Fatih Sultan Mehmet Han’a ithafen yaptırılan Hünkar Camii, Ferhadiya Camii, Ali Paşa Camii ve Savaş Tüneli.

Sonsuz ateş,  Ferhadiye Caddesi başlangıç noktası ve Başçarşının bitiş noktasındadır.

Başçarşıdaki  ‘Sebil Çeşme’ Veli Hacı Mehmet Paşa tarafından 1753 de İstanbul’daki sebil çeşmeler örnek alınarak yaptırılmış.

Saraybosnada Şehrin en görkemli yapılarından biri olan Ulusal Kütüphanesinde 25-26 Ağustos 1992’de Sırp askerleri 2 Milyon kitap ve belgeyi yakmışlardır.

İspanyada Endülüs Emevilerin izlerini silmek için Granada kütüphanesi içindeki 1 Milyon kitabın  Babü'r-Remle Meydanı'nda yakılması akıllara geliyor. Bir Medeniyetin izlerini silmek için kitap yakmaktan başlayan zihniyet aynen burada da geçerliliğini koruyor.

 1 Mart 1992 ile 14 Aralık 1995 Yılları arasında Doğu Avrupa’nın ortasında ve tüm dünyanın gözü önünde yaşanan soykırımda 312 bin kişiden fazla insan hayatını kaybetmiş, bunların 200 bini Bosnalılardır. Yaklaşık 2 milyon insan da evlerini  yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştır.  14 Aralık 1995 Dayton anlaşması sonucunda Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç İlk Cumhurbaşkanı olmuştur.

Lahey Adalet divanı 26 Şubat 2007 kararına göre Sırbistan’ın soykırım yapmadığı karara bağlanmış, Soykırım yapanlarla Devletin ilişkisi kanıtlanamamış. Bu soykırımı bu şekilde planlayan, uygulayan ve bu kararı da alan zihniyet aynı olduğu için bu sonuç gayet doğaldır. Savaş suçundan yargılanan birkaç komutan Lahey’de tutuklu bulunmaktadır.

 

Saraybosna ucuz uçak biletlerini www.biletofisi.com üzerinden en uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.

0850 333 1 736 çağrı merkezimizden yada info@sembilet.com mail adresimizden bize ulaşabilir, uçak bileti ve seyahatlarınızla ilgili yardım alabilirsiniz.